Fredman & Månsson tutustumassa Barcelonan oikeudenhoitoon

Asianajotoimisto Fredman & Månsson Oy:n henkilökunta vieraili 8.-12.9.2011 Barcelonassa. Vierailun ohjelmassa oli mm. paikallisen avocadan Raisa Tammisen tapaaminen hänen toimistossaan sekä tutustumiskäynti Barcelonan oikeustalolla, Ciutat de la Justiciassa. Kyse on itseasiassa useista pari vuotta sitten valmistuneesta rakennuksesta, joissa on pyritty uraa uurtavalla tavalla ottamaan huomioon oikeudenkäytön läpinäkyvyys ja asiakasystävällisyys.

Rakennukset ovat eri värisiä ja myös niiden sisustusväri on yhteneväinen. Vierailumme pääkohde oli vihreä rikosasioiden rakennus, jossa oli 14 kerrosta. Vieressa oli punainen riita-asioiden rakennus. Kaikille yleisölle avoimille rakennuksille oli yhteinen ala-aula, jonne pääsi useista sisäänkäynneistä.

Rikososaston istuntosaleihin on kolme eri sisäänkäyntiä. Tuomareille omansa, asianosaisille omansa ja todistajille omansa. Todistajat tulevat sisään omista odotushuoneistaan, siis kantajan ja vastaajan todistajille on omat huoneensa, jonne muilla ei ole pääsyä. Istunnot tallennetaan videolle. Oikeudenkäynnin päätyttyä asianosaisille tai heidän avustajilleen annetaan koodi, jolla he voivat käydä lataamassa ala-aulan automaatista istunnon äänitallenteen CD-levylle. Istuntoja ei pöytäkirjata.

Rikososastolla oli oma yksikkönsä perheväkivalta-asioita varten. Niiden osalta on olemassa 7/24 ympärivuorokautinen päivystys. Espanjassa on käytössä tutkintatuomarijärjestelmä, joten vertailua on vaikea tehdä, mutta sen käsityksen saimme, että syyttäjän tehtävät ovat pitkälti tutkintatuomarin varassa. Hän päättää tarvittaessa siis myös yöaikaan, että rikostutkinta käynnistetään ja hän päättää keinoista, joilla tutkinta tehdään. Kun tällä tavoin hoidettu esitutkinta on suoritettu asia siirtyy varsinaiseen oikeudenkäyntiin.

Käydessämme uutuutaan hohtaneissa oikeustalon tiloissa saattoi helposti havaita, että kasvunvaraa oli jätetty melkoisesti. Istuntoja oli perjantaipäivänä harvassa salissa ja talossa oli paljon tyhjiä työhuoneita. Silmiinpistävää oli myös se, että kunkin tuomarin työhuoneen edessä oli hänen kansliansa ja siihen liittyvä asiakaspalvelutiski. Näytti siltä, että yksi tuomari työllisti jopa kymmenen muuta ihmistä kansliassaan.

Espanjan talous- ja oikeusjärjestelmä vaikuttaa kovin byrokraattiselta. Oikeustalolla toimivat erilliset prokuraattorit, joiden tehtävänä on toimia tuomioistuimen ja asianosaisten välikätenä. Asiakirjoja ei siis lähetetä suoraan tuomioistuimelle, vaan prokuraattorille, joka jättää asiakirjat oikeaan paikkaan.

Myös paikalliset asianajajat työllistyvät suomalaisiuttain katsottuna melkoisesti byrokaratian ansiosta. Asiakirjoja pitää vahvistaa notaarin luona oikeaksi ja esimerkiksi asuntokauppojen toteuttaminen vaatii usein asianajajan käyttämistä. Paikalliset kiinteistönvälittäjät eivät osaa kieliä ja heihin ei voi aina luottaa. Asunnonostajan tulee siis palkata itselleen asianajaja, joka valvoo, että kiinteistönvälittäjä hoitaa tehtävänsä asinmukaisesti ja omistus rekisteröidään asianmukaisesti.

Asianajajia on paljon. Vielä muutama vuosi sitten kaikki yliopistolta juristin tutkinnon suorittaneet saattoivat kirjautua asianajajiksi. Raisa Tammisen mukaan heille kaikille ei riitä töitä, joten moni asianajaja on päätynyt taksikuskiksi.

Asianajotoimisto Fredman & Månsson

Asianajotoimisto Fredman & Månssonin omistaa asianajaja, varatuomari, OTT Markku Fredman.

Verkkolaskutusosoite:

  • OVT-tunnus 003707398082
    Operaattori OpusCapita Solutions Oy (E204503)

Laskut PDF-liitetiedostona:

Paperilaskut skannattavaksi:

  • Asianajotoimisto Fredman & Månsson Oy
    PL 27217
    00062 LASKUTUS

Ota yhteyttä

Hämeentie 68 A, 2. krs, 00550 Helsinki

Puhelin:

  • Fredman 0400-464094

Telefax 09-2787211

Yhteystiedot »