Pikaluottojen markkinointiin ja myöntämiseen esitetään tiukennuksia

Lainsäädäntöä aiotaan muuttaa pikaluottojen tarjonnassa esiintyneiden ongelmien vähentämiseksi. Hallitus esittää, että pikaluottoja ja muita pieniä ja lyhytaikaisia luottoja markkinoitaessa olisi ilmoitettava luoton todellinen vuosikorko. Lainanhakijan henkilöllisyys olisi todennettava eikä lainarahoja saisi käyttöönsä yöllä. Kaikkien kulutusluottojen viivästyskoroille säädettäisiin tietyn määräajan jälkeen yläraja.

Hallitus hyväksyi esityksen ja se on tarkoitus antaa eduskunnalle presidentin esittelyssä perjantaina 8. toukokuuta.

- Pikaluotot, joiden tarjonta on viime vuosina voimakkaasti kasvanut, ovat osoittautuneet yhdeksi ylivelkaantumisen aiheuttajaksi. Pikaluottoja koskevista tuomioista yli 40 prosenttia on annettu 20 - 24-vuotiaille, joista enemmistö on nuoria miehiä. Olenkin nyt erityisen huolestunut siitä, miten nuoret pärjäävät näillä hektisillä luottomarkkinoilla, sanoo oikeusministeri Tuija Brax.

Pikaluotoilla tarkoitetaan yleensä muutaman sadan euron suuruisia, alle kolmen kuukauden pituisia kulutusluottoja, joita myönnetään tekstiviestillä tai internetissä tehtävän lainahakemuksen perusteella ja joiden saamiseksi ei tarvita vakuuksia.

Pikaluottoja on joissakin tapauksissa saatu toisen henkilön matkapuhelinta ja henkilötietoja käyttäen. Luotonantajalle tulisikin velvollisuus todentaa ensi kertaa lainaa hakevan henkilöllisyys huolellisesti esimerkiksi verkkopankkitunnuksen avulla. Säännökset koskisivat muita kuluttajille tarjottavia rahaluottoja kuin postimyynnin yhteydessä myönnettäviä, tavaran tilaamiseen liittyviä kertaluottoja.

Myös harkitsematonta luotonottoa öisin aiotaan rajoittaa. Jos kulutusluotto haetaan ja myönnetään kello 23:n ja 7:n välisenä aikana, kuluttaja ei saisi varoja käyttöönsä ennen kello seitsemää. Aikarajoitus ei koskisi luotolla ostamista verkkokaupassa tai tililuoton luottorajan nostamista.

Luotonantajan oikeutta periä lakisääteistä viivästyskorkoa korkeampaa korkoa rajoitettaisiin. Uudistus koskisi kaikkia kulutusluottoja. Jos luoton alkuperäinen korko on viivästyskorkoa korkeampi, tämän korkeamman koron perimistä saisi jatkaa enintään puoli vuotta velan erääntymisestä. Uudistus parantaisi maksuvaikeuksissa olevien kuluttajien mahdollisuuksia selviytyä veloistaan.

Asianajotoimisto Fredman & Månsson

Asianajotoimisto Fredman & Månssonin osakkaina ovat asianajaja, varatuomari Markku Fredman ja asianajaja, varatuomari Ulf Månsson.

Katso tiedot »

Ota yhteyttä

Hämeentie 68 A, 2. krs, 00550 Helsinki

Puhelin:

  • Fredman 0400-464094
  • Månsson 0400-605202

Telefax 09-2787211

Yhteystiedot »