Korkein oikeus kielsi esitutkintakertomuksen käytön syytettä tukevana näyttönä

Korkeimman oikeuden 9.5.2012 antama ennakkopäätös KKO 2012:45 on hyvin merkittävä, vaikka se ei Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisuja seuraavalle ollut missään määrin yllätys. Suomessa näyttää kuitenkin tulleen tavaksi se, että viranomaiset sekä ali- ja hovioikeustuomarit omaksuvat ihmisoikeustuomioistuimen viitoittaman tulkinnan ja käytännön vasta kun ylin oikeusaste näyttää mallia. Nyt on saatu selkeä ohje siitä, miten poliisin tulee toimia rikoksesta epäiltyä kuulusteltaessa.

Korkeimman oikeuden tiedote: Epäillyn esitutkinnassa antamien lausumien käyttö oikeudenkäynnissä kiellettiin

Ei riitä, että kuultavalle kerrotaan hänellä olevasta oikeudesta käyttää avustajaa. Poliisin tulee mahdollistaa aktiivisesti se, että kuultava myös saa oikeudellista neuvontaa ja luopumisen oikeusavusta tulee olla tietoista ja vapaaehtoista. Esimerkiksi kuultavalla oleva väärä käsitys avun saatavuudesta tai kustannuksista ei ole pätevä syy luopua avustajan käytöstä. Jos luopuminen perustuu siihen, että ilman avustajaa kuulustelu saadaan nopeammin hoidetuksi, ei sekään liene pätevä syy, varsinkin jos pidätys kaikesta huolimatta jatkuu kuulustelun jälkeenkin.

Korkeimman oikeuden päätös tarkoittaa sitä, että rikoksesta epäillyllä ei ole vapaata oikeutta puolustautua ilman avustajaa. Jos avustajan käytöstä luopuminen aiheuttaa sen, että menettelyä ei voida pitää oikeudenmukaisena, on seurauksena KKO:n mukaan hyödyntämiskielto. Ilman avustajaa annetut lausunnot poistetaan oikeudenkäyntiaineistosta.

Ks. aiemmat uutiset tästä aiheesta:

Ks. myös Suomen Asianajajaliiton uutisointi aiheesta:

Aihetta on käsitelty myös asianajaja Markku Fredmanin alustuksissa syksyllä 2012:

Katso myös professori Jyrki Virolaisen blogi:

Ja Salduz-watch:

 

Asianajotoimisto Fredman & Månsson

Asianajotoimisto Fredman & Månssonin omistaa asianajaja, varatuomari, OTT Markku Fredman.

Verkkolaskutusosoite:

  • OVT-tunnus 003707398082
    Operaattori OpusCapita Solutions Oy (E204503)

Laskut PDF-liitetiedostona:

Paperilaskut skannattavaksi:

  • Asianajotoimisto Fredman & Månsson Oy
    PL 27217
    00062 LASKUTUS

Ota yhteyttä

Hämeentie 68 A, 2. krs, 00550 Helsinki

Puhelin:

  • Fredman 0400-464094

Telefax 09-2787211

Yhteystiedot »