Isyys vahvistetiin, vaikka määräaika isyyskanteen nostamiselle oli päättynyt vuosia aikaisemmin
KKO:n tiedote:
Isyys vahvistettiin kanneajan päättymisestä huolimatta
Ennen isyyslain voimaantuloa syntynyt A oli saanut tietää isänsä nimen vasta sen jälkeen, kun isyyslain voimaanpanosta annetun lain 7 §:n 2 momentissa säädetty viiden vuoden kanneaika oli päättynyt. Kun isyyttä ei tunnustettu, A nosti kanteen isyyden vahvistamiseksi. Korkein oikeus katsoi, että kanneaikasäännöksen soveltaminen tässä tapauksessa oli ristiriidassa perustuslain 10 §:ssä ja ihmisoikeussopimuksen 8 artiklassa turvatun yksityiselämän suojan kanssa. Kanneaikaa koskeva säännös jätettiin perustuslain 106 §:n nojalla soveltamatta ja isyys vahvistettiin. (Ään.)
Kantajan asiamiehenä tässä asiassa toimi asianajaja Markku Fredman
Korkeimman oikeuden uusi linjaus perustuu Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) linjauksiin. EIT on ensimmäisen kerran Phinikaridou-tapauksessa vuonna 2007 katsonut, että Kyproksen vastaavanlainen isyyslain kanneaika oli ihmisoikeussopimuksen vastainen.
Sittemmin EIT on antanut 6.7.2010 kaksi Suomea koskevaa samanlaista tuomiota: Grönmark-tapaus ja Backlund-tapaus. Grönmark-tapaus on aikanaan ratkaistu Suomessa korkeimman oikeuden ennakkopäätöksenä KKO 2003:107. Tuolloin korkein oikeus katsoi, että lyhyt kanneaika isyyden vahvistamiseksi ei ollut mm. perusoikeuksien kannalta ongelmallinen.
Isyyslaki-asiaa on seurattu tällä uutispalstalla jo pitkään: