-
Työnantajan maksamat oikeuskulut
Asianajaja Markku Fredman kirjoittaa Suomen Prosessioikeusyhdistys ry:n blogissa korkeimman hallinto-oikeuden 11.12.2023 annetusta ratkaisusta, jossa katsottiin, että työnantajan maksaessa työntekijän rikosasian asianajokuluja, kyse on palkasta. Ratkaisu muutti aiempaa käytäntöä ja on monella tavalla ongelmallinen.
Työnantajan maksamat oikeudenkäyntikulut – KHO 2023:116
-
Kaarlo Tuorin kirja Matti Wuoresta
Emeritusprofessori Kaarlo Tuorin kirjoittama Matti Wuori -elämäkerta on epätavanomainen. Ensimmäisessä luvussa selostettava, osin kriittinenkin asianajaja Matti Wuoren elämänvaiheita (1945 – 2005) kuvaava jakso on perinteistä elämäkertaa, mutta sen jälkeen pääosaan pääsevät ”Matin jutut”.
Markku Fredman kirjoitti arvion Tuorin kirjasta Prosessioikeusblogiin.
-
Asiantuntijatodistelusta rikosjutuissa
Markku Fredman kirjoittaa Prosessioikeusyhdistysken Prosessioikeusblogissa ongelmista, jotka aiheutuvat kun kaikkia tarvittavia lakeja ei vuonna 2016 päivitetty kun oikeudenkäymiskaaren todistelua koskeva 17 luku uudistettiin. Laki valtion varoista maksettavaista todistelukustannuksista ei lainkaan koske asiantuntijatodistelua.
-
Asianajajalle tulee maksaa kohtuullinen palkkio myös annettaessa julkista oikeusapua
Asianajaja Markku Fredman kirjoitti Suomen Asianajajajaliiton blogissa julkisen oikeusavun tuntipalkkion jälkeenjääneisyydestä. Palkkiota ei ole lainkaan korotettu yli yhdeksään vuoteen ja tuolloinenkin korotus ei kattanut täysimääräisesti aiempaa jälkeenjääneisyyttä.
-
Rikostutkinnan tärkeysjärjestys olisi säädettävä laissa
Asianajaja Markku Fredman kirjoitti Helsingin Sanomissa esitutkinnan tärkeysjärjestyskestä: lakiin olisi saatava säännökset siitä, minkälaisiin tapauksiin poliisin tulee ensisjaisesti kohdistaa tutkintaresursseja. Poliisin resurssit eivät riitä kaikkien juttujen tutkimiseen ennen syyteoikeuden vanhentumista. Julkaistu paperilehdessä 1.2.2022.
-
Miksi poliisi ei saa tutkia potilasrekisteriä?
Asianajaja Markku Fredman arvioi Suomen Prosessioikeusyhdistyksen Prosessioikeusblogissa korkeimman oikeuden ratkisua KKO 2021:72, jossa oli kyse poliisin takavarikoiman Psykoterapiakeskus Vastaamon asiakasrekisterin hyödyntämisestä tietovuodon esitutkinnassa. Miksi poliisi ei saa selvittää sitä keiden tietoja on vuotanut internetiin?
-
Henkilötodistelun videotallentaminen
Hallituksen esitys käräjäoikeuden henkilötodistelun videotallentamisesta hovioikeutta varten annettu.
Pääministeri Sanna Marinin hallituksen ohjelmassa ollut esitys käräjäoikeustodistelun videoinnista annettiin eduskunnalle 23.9.2021.
-
Haalarikameran tallenne todisteena
Asianajaja Markku Fredman kommentoi Ruotsin korkeimman oikeuden ratkaisua, jossa oli kysymys poliisin haalarikameralle tallentuneen keskustelun käytöstä todisteena. Kiinniotettu henkilö oli sanonut häntä poliisilaitokselle kuljettaneelle poliisimiehelle jotain, mitä syyttäjä halusi käyttää näyttönä häntä vastaan.
-
Oikeusapupalkkiot pahasti jäljessä
Asianajaja Markku Fredman kirjoittaa Suomen Asianajajaliiton blogissa.
Blogissa esitetään huoli siitä, että asianajajat joutuvat veloittamaan itsemaksavilta asiakkailtaan suurempia palkkioita nostaakseen keskituntiveloituksen riittävälle tasolle.
Kun valtio ostaa omat palvelunsa asianajajilta alta torihinnan, joudutaan muilta perimään vastaavasti suurempi hinta.
-
Rikollisjengin jäsenyys ei ole salassa pidettävä tieto
Asianajaja Markku Fredmanin blogikirjoitus littyen Helsingin hallinto-oikeuden päätökseen 17.12.2020 on julkaistu professori Jyrki Virolaisen ylläpitämässä Rule of law -blogissa.
216. Helsingin hallinto-oikeus: rikollisjengin jäsenyys ei ole esitutkintapöytäkirjassa salassa pidettävä tieto
Asia liittyy jo aikaisemmin käytyyn keskusteluun julkisuuslain oikeasta tulkinnasta.