-
Asianajajalle tulee maksaa kohtuullinen palkkio myös annettaessa julkista oikeusapua
Asianajaja Markku Fredman kirjoitti Suomen Asianajajajaliiton blogissa julkisen oikeusavun tuntipalkkion jälkeenjääneisyydestä. Palkkiota ei ole lainkaan korotettu yli yhdeksään vuoteen ja tuolloinenkin korotus ei kattanut täysimääräisesti aiempaa jälkeenjääneisyyttä.
Jos oikeusapupalkkion jälkeenjääneisyys on liiallista ja ero niin sanottuun normaalitaksaan kasvaa, pätevän oikeusavun saatavuus voi vaarantua. Tämä todettiin myös oikeusministeriön toiminta- ja taloussuunnitelmassa vuosille 2014–2017, jossa luvattiin tehdä indeksitarkistus oikeusapupalkkioon. Sen jälkeisissä, vuoteen 2021 ulottuvissa suunnitelmista ei asiasta ole mainintaa. Sen sijaan syksyllä 2022 eduskunnalle annetussa valtioneuvoston selonteossa oikeudenhoidosta todetaan, että jo pelkän elinkustannusindeksin perusteella vuosien 2014–2021 yksityisten avustajien palkkioiden korotustarve on 10 euroa tunti. Vuoden 2022 voimakas inflaatio loi lisäksi 9,28 euron korotustarpeen. Vuonna 2023 inflaatio näyttää jatkuvan voimakkaana.
Blogikirjoitus on luettavissa Asianajajaliiton sivuilta.
-
Rikostutkinnan tärkeysjärjestys olisi säädettävä laissa
Asianajaja Markku Fredman kirjoitti Helsingin Sanomissa esitutkinnan tärkeysjärjestyskestä: lakiin olisi saatava säännökset siitä, minkälaisiin tapauksiin poliisin tulee ensisjaisesti kohdistaa tutkintaresursseja. Poliisin resurssit eivät riitä kaikkien juttujen tutkimiseen ennen syyteoikeuden vanhentumista. Julkaistu paperilehdessä 1.2.2022.
-
Miksi poliisi ei saa tutkia potilasrekisteriä?
Asianajaja Markku Fredman arvioi Suomen Prosessioikeusyhdistyksen Prosessioikeusblogissa korkeimman oikeuden ratkisua KKO 2021:72, jossa oli kyse poliisin takavarikoiman Psykoterapiakeskus Vastaamon asiakasrekisterin hyödyntämisestä tietovuodon esitutkinnassa. Miksi poliisi ei saa selvittää sitä keiden tietoja on vuotanut internetiin?
-
Henkilötodistelun videotallentaminen
Hallituksen esitys käräjäoikeuden henkilötodistelun videotallentamisesta hovioikeutta varten annettu.
Pääministeri Sanna Marinin hallituksen ohjelmassa ollut esitys käräjäoikeustodistelun videoinnista annettiin eduskunnalle 23.9.2021.
-
Haalarikameran tallenne todisteena
Asianajaja Markku Fredman kommentoi Ruotsin korkeimman oikeuden ratkaisua, jossa oli kysymys poliisin haalarikameralle tallentuneen keskustelun käytöstä todisteena. Kiinniotettu henkilö oli sanonut häntä poliisilaitokselle kuljettaneelle poliisimiehelle jotain, mitä syyttäjä halusi käyttää näyttönä häntä vastaan.
-
Oikeusapupalkkiot pahasti jäljessä
Asianajaja Markku Fredman kirjoittaa Suomen Asianajajaliiton blogissa.
Blogissa esitetään huoli siitä, että asianajajat joutuvat veloittamaan itsemaksavilta asiakkailtaan suurempia palkkioita nostaakseen keskituntiveloituksen riittävälle tasolle.
Kun valtio ostaa omat palvelunsa asianajajilta alta torihinnan, joudutaan muilta perimään vastaavasti suurempi hinta.
-
Rikollisjengin jäsenyys ei ole salassa pidettävä tieto
Asianajaja Markku Fredmanin blogikirjoitus littyen Helsingin hallinto-oikeuden päätökseen 17.12.2020 on julkaistu professori Jyrki Virolaisen ylläpitämässä Rule of law -blogissa.
216. Helsingin hallinto-oikeus: rikollisjengin jäsenyys ei ole esitutkintapöytäkirjassa salassa pidettävä tieto
Asia liittyy jo aikaisemmin käytyyn keskusteluun julkisuuslain oikeasta tulkinnasta.
-
Tuomarinimityksistä
Asianajaja Markku Fredman kirjoittaa Suomen Asianajajaliiton blogissa tuomareiden nimittämisestä viimeisten 20 vuoden aikana.
-
Lisää julkisuutta asianajajien valvontaan
Asianajaja Markku Fredmanin kirjoitus on julkaistu asianajajajia ja ns. lupajuristeja valvovan Valvontalautakunnan julkaisemassa valvontakertomuksessa vuodelta 2019. Kirjoitus on julkaistu myös Suomen Asianajajajaliiton blogissa.